Het meest mislukte gerecht in de Italiaanse keuken

Niemand weet eigenlijk precies hoe rijst in Italië terecht is gekomen. Maar in elk geval, du moment dat het zijn weg naar de Italiaanse keukentjes vond (waarschijnlijk vanuit Spanje) werd het een hit. 

Het populairste Italiaanse rijstgerecht is natuurlijk risotto. Eigenlijk ontstond het risottogrecht als een grap. De legende gaat over een jonge leerling, die in de zestiende eeuw glas aan het schilderen was in de Dom van Milaan. Hij werd hard uitgelachen door zijn meester en zijn medeleerlingen, omdat hij zaffraan aan de pigmenten toevoegde, om zo levendigere kleuren te krijgen. 

 

Toen zijn meester op een dag ging trouwen, besloot hij een grap uit te halen. En voegde stiekem zafraan toe aan de rijstschotel, die aan de bruiloftsdis geserveerd zou worden. Onbedoeld werd het zaffraangerecht het klapstuk van de avond. En zo werd risotto het hoofdbestanddeel van de Italiaanse keuken. 

 

Er zijn vier belangrijke componenten voor de risotto zoals we die tegenwoordig kennen: 

  1. De eerste is de soffritto, een typisch mengsel van groenten, boter, olie en uien. Dit mengsel wordt gebakken in dezelfde pan waar de rijst later in bereid wordt;
  2. Dan de bouillon: zelfgemaakt of uit een blik of pak, van rundvlees, kip, groente of vis;      
  3. De smaakmaker is het onderdeel dat de risotto uiteindelijk zijn specifieke smaak gaat geven. Dat kan variëren van groenten tot vlees, truffels, paddestoelen, zafraan, amarone. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. 
  4. Tot slot de Italiaanse risotto rijst, die bestaat uit grote korrels met veel zetmeel. Geknipt voor risotto, omdat hij enorme hoeveelheden vloeistof kan absorberen, maar toch lekker stevig blijft.


Risotto mag dan een populair Italiaans gerecht zijn, het is ook een van de meest mislukte gerechten, omdat de bereiding nogal wat precisie vergt. We kunnen hier natuurlijk hele verhandelingen gaan opschrijven, maar handiger lijkt het ons om er Onno Kleijn even op na te slaan in de Volkskrant.

 

En als het dan nóg niet lukt...kom dan gewoon bij ons eten. We hebben tegenwoordig Risotto all’Amarone, die nogal in de smaak valt. Maar goed, dat kun je beter zelf komen proeven...

Reserveer bij restaurant Classico Amsterdam Oud Zuid

Reageer!