Restaurant Classico

De zwarte truffel

 

De zwarte truffel heeft een langer seizoen, deze is eigenlijk vrijwel het hele jaar te vinden. De wintertruffel heeft hiervan de beste kwaliteit, wat wil zeggen het beste aroma. En zo zou je truffels ook eigenlijk altijd moeten beoordelen: met je neus. Dan haal je meteen alle neppers zoals de Chinese truffel er tussen uit. Maar dan moet je natuurlijk wel een beetje een kenner zijn, dus op naar Italië om te proeven en anders genieten bij Restaurant Classico. 

 

Truffelspeicialiteiten

- Rundercarpaccio met parmezaan en zwarte truffel.

- Bresaola met ricotta kaas en truffelhoning.

- Pasta parmigiano flambé met funghi porcini en zwarte truffel.

- Ossenhaas met zwarte truffel in rode wijn- of balsamico                         aardbeiensaus. 

- Lamskoteletjes met Toscaanse spek en zwarte truffel.

- Chocolade truffeltaart.

- Koffie of espresso met truffel room likeur.  

 

 

Grappa

Grappa is een Italiaanse en gedistil-leerde alcoholische drank, die gemaakt wordt uit distillatie van de restanten van de druiven nadat de wijnbereiding is gedaan, dat wil zeggen uit de vellen en de zaden. In vroeger tijden was het een uitsteken-de manier om de overgebleven tros druiven niet weg te hoeven weg-gooien aan het einde van het seizoen.

De smaak van een grappa hangt, net zoals bij wijn, af van het type druif, de kwaliteit van de druiven, de vaten waarin ze zijn gerijpt en het productie-proces (continu of discontinu). Grappa heeft gewoonlijk een alcohol-percentage tussen de 37,5% en 60%. Leuk om te weten dat de wet hier enkel een vast minimumgehalte alcohol eist, maar geen maximum.

Om de drank zoeter en zachter te maken worden veelal fruitsiropen of kruiden aan grappa toegevoegd. Jonge grappa wordt gewoonlijk koud geserveerd, maar wordt soms toegevoegd aan koffie, voor een caffè corretto (een “gecorrigeerde koffie”). Betere, oudere grappatypen worden op kamertemperatuur gedronken om de smaak nog beter tot uiting te laten komen.

Heerlijke burrata

 

Wie bij Classico uit eten gaat, kan op veel dagen genieten van heerlijke burrata. Dit is namelijk één van de meest verfijnde kaasspecialiteiten uit Puglia.  Deze kaas wordt vanaf de jaren 20 in de vorige eeuw geproduceerd in Andria (in de provincie Bari), maar wordt tegenwoordig  in de hele regio gemaakt en is ook ver buiten de Italiaanse landsgrenzen bekend als een heuse delicatesse. Laten we even nader kennismaken...

Burrata is het best te omschrijven als een romige variant (burrata betekent “geboterd”) van de mozzarella, met bijna hetzelfde uiterlijk, maar dan met een zachte, bijna lopende kern. Het bereidingsproces van burrata begint precies zoals dat van de mozzarella. De draadachtige massa, ook gemaakt van buffel- of koemelk, wordt  niet tot een bol of knoop omgevormd, maar gevormd tot een soort buideltje van ongeveer één centimeter dikte. Dit zakje wordt daarop gevuld met een mengsel van dezelfde, fijngehakte kaas en verse room.

Hoewel veel zwangere vrouwen mozzarella vrezen, worden de meeste soorten niet meer van rauwe melk meer gemaakt. Maar pas wel op, dit is geen garantie en het blijft oppassen!

Vermoedelijk is burrata ontstaan vanuit het idee dat niets van de kaas verloren mocht gaan. De boeren bedachten op deze manier de kleine rafels die overbleven na het bereiden van mozzarella, op een nuttige manier te gebruiken.

Het gevulde kaasbuideltje wordt met bovenaan met een lintje vastgebonden en wordt uiteindelijk zorgvuldig verpakt. Burrata is bij uitstek ‘vers’ en dus beperkt houdbaar. Binnen de twee à drie dagen moet de kaas worden genuttigd. Denk eraan: hoe verser, hoe lekkerder!